4 Ramazan 1441

Fotoğraf: Rabia Uzunköprü

Es selamu aleykum, 

Dün, yaptığımız tüm iyi işleri ancak Allah’ın izniyle yaptığımıza, elde ettiğimiz başarıların kaynağının Rabbimiz olduğuna dair bir ayet okumuştuk. Tamam başarının kaynağının Rabbimiz olduğunu kabul ettik, peki başarı ne? Neyi başarı olarak adlandırırız? İyi bir iş, iyi bir okul, yüksek bir gelir mi? Yoksa bu maddi şeyler yerine ünü, itibarı, insanların gıptayla bakacağı bir hayat yaşamayı mı başarı olarak adlandırıyoruz? Bu sorunun cevabı muhakkak hepimiz için farklı ve verdiğimiz cevap aslında bu hayatta en çok neyi önemsediğimizi, ne için çabalayıp durduğumuzu belirliyor. Çok hoşuma gider, bir arkadaşım “Başarı, gönül sahibi olmaktır.” derdi. Peki “yol gösterici” kitabımız başarıyı nasıl tanımlıyor? Kuran’da başarı olarak da çevrilebilen nasr, felah, neyl gibi kelimeler de pek çok kez geçse de bugün paylaşmak istediğim ayette başarı yerine kullanılan kelime fevz. Fevz aynı zamanda kurtuluş, mutluluk, büyük kazanç gibi anlamlara da geliyor. 

4 Ramazan 1441 

وَالسَّابِقُونَ الْاَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِر۪ينَ وَالْاَنْصَارِ وَالَّذ۪ينَ اتَّبَعُوهُمْبِاِحْسَانٍۙ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ وَاَعَدَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْر۪ي تَحْتَهَاالْاَنْهَارُ خَالِد۪ينَ ف۪يهَٓا اَبَدًاۜ ذٰلِكَ الْفَوْزُ الْعَظ۪يمُ

“İslâm’ı ilk önce kabul eden muhâcirler ve ensar ile, iyilikle onlara uyanlar var ya, Allah onlardan razı olmuş; onlar da O’ndan razı olmuşlardır. Allah, onlara içinden ırmaklar akan, içinde ebedî kalacakları cennetler hazırlamıştır. İşte bu büyük başarıdır.”

[Tevbe, 100] 

Subhan olan Rabbimiz başarıyı şöyle tanımlıyor: Allah’ın kulundan, kulun da Rabb’inden razı olması. Çok güzel değil mi? Demek ki asıl başarıya erişmek ancak böyle mümkün, peşinden koştuğumuz diğer şeylerle değil. Öte yandan bu çok daha adil bir başarı tanımlaması çünkü diğer başarı kriterlerinde makamlar sınırlıyken yani birilerinin başarılı olarak adlandırılabilmesi için diğerlerinin başarısız olması gerekirken rıza makamında böyle bir sınır mümkün değil. Ayrıca makam, zenginlik, eğitim büyük oranda elimizde olmayan şeylere bağlıyken Allah’ın verdiğinden razı olmak ve O’nun rızasını gözetmek için ihtiyacımız olan samimiyet ve ibadet. هٰذَا مِنْ فَضْلِ رَبّ۪ي۠ Şüphesiz “Bu, Rabb’imin fazlındandır.” [Neml, 40] 

Selametle,

Yorumlar

  1. Söz konusu "fevz" kelimesine hem Mekke döneminde, hem Medine'de inen ayetlerde rastlıyoruz. Yanındaki sıfata bakınca, bir adet kebir (büyük) ve iki adet mubin (apaçık) buldum. En sık geçen sıfat ise 13 adet azim (kocaman, azametli).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "fevz" kelimesi için link:
      https://maeyler.github.io/Kuran/frames.html#b=fwz

      Sil
    2. İnşallah bir gün yalnızca "fevz" kelimesi üzerine bir yazı hazırlamayı düşünüyorum. Et tevfiki min Allah.

      Sil
  2. Demek ki öylesine bir kurtuluş/başarı değil gerçekten azametli bir kurtuluş. Zaten gerçekten azim olması gerekir ki maddeyi aşıp manaya geçebilsin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder